Na de bevalling..

Als je bent bevallen moet je erg bijkomen. Er is iets heel speciaals gebeurd en dat heeft een impact op jezelf en je partner. Daar is nu dan jullie kindje! Je bent niet meer alleen maar je hebt een kindje gekregen om voor te zorgen. De eerste dagen ben je helemaal in de “ban”van je kindje. De bevalling blijft een paar dagen door je hoofd spoken. Wat is er nu gebeurd en hoe is het gegaan. Iedere kraamvrouw heeft zo haar eigen ervaringen en geloof me deze ervaring blijft bij je voor de rest van je leven. Gelukkig vergeet je de pijn heel snel. Je gaat nu samen met je partner en je kindje een nieuwe balans vinden in je leven.

expatkraamzorg

Vloeien

Door de geboorte is er een grote “schaafwond” in je baarmoeder achter gebleven, zo moet je het zien. Deze wond komt omdat de placenta heeft losgelaten van de baarmoederwand. Deze wond moet genezen en dat betekend dat je behoorlijk kan vloeien. Normaal vloei je de eerste 2 dagen na de bevalling ruim en neemt het elke dag een beetje af. Sommige kraamvrouwen verliezen ook stolsels. Dat is in principe normaal. Wanneer je 24 uur na de bevalling stolsels verliest zo groot als je vuist, meer dan 2 dan moet je contact opnemen met het ziekenhuis of de instantie waar je kindje is geboren. Dit kan namelijk betekenen dat er nog een stukje placenta is achtergebleven. Als je je kindje borstvoeding geeft vloei je vaak iets meer omdat door de borstvoeding de baarmoeder goed samentrekt en dat veroorzaakt dat je meer vloeit. Het vloeien kan tot zes weken na de bevalling aanhouden. Wanneer je na de bevalling weer opknapt en wat meer gaat bewegen kan het vloeien weer wat toenemen. Dat is allemaal normaal.

Verzorging hechtingen en of ruptuur

Helaas kunnen we niet altijd bevallen zonder een ruptuur (betekent scheur) of een knip. Dit komt omdat de vagina soms te smal of te krap is om het hoofdje van de baby te laten passeren. Soms moet de verloskundige of de gynaecoloog wat ruimte maken. Je kan een ruptuurje krijgen in je labia (schaamlip) maar ook in het perineum (het stukje huid tussen de vagina en de anus). Een scheur geneest beter dan een knip wanneer je dat hebt moet het meestal (hangt erg vanaf hoe erg de scheur is) gehecht worden. Na de bevalling kunnen deze hechtingen of scheurtjes erg lastig en pijnlijk zijn. Het is goed om te spoelen na ieder toiletgebruik en het is ook heel goed om af en toe met blote billen op bed te liggen (matje of handdoek eronder) je kan de wond dan aan de lucht laten drogen dat bevorderd de genezing. Zitten kan dan ook pijnlijk zijn. Je kan met koude kompressen de pijn verlagen en zitten op een harde stoel kan ook helpen want de druk van de stoel helpt tegen de zwelling.

expatkraamzorg

Spoelen

Ik raad iedere kraamvrouw aan na de bevalling, als je naar het toilet gaat om te plassen of voor ontlasting altijd te spoelen. Dit doe je om het genezingsproces van een eventuele ruptuur of knip of inscheuring te bevorderen. Het plassen na de bevalling kan pijnlijk zijn omdat de urine brand op een eventueel wondje. Spoelen helpt het schoonhouden en voelt ook heel fijn. Je gebruikt voor het spoelen een maatbekertje of een bidon deze vul je met lauwwarm water en die gebruikt je om te spoelen. Een goede tip is om kamillethee te zetten van verse gedroogde kamillebloementjes en de thee te mengen met wat water (warm of koud) en hiermee te spoelen. Kamille werkt ontstekingsremmend. Het spoelen doe je na ieder toiletbezoek tot de wondjes zijn genezen.

Wil je online advies & begeleiding over dit onderwerp?