Hoeveelheden

expatkraamzorg

Wanneer je kindje net is geboren dan is zijn of haar maaginhoud slechts zo groot als een kleine kers. Je begint dan ook met hele kleine beetjes wanneer je kindje net is geboren. Het maagje moet langzaam groter worden.

Als je kindje op verzoek kunstvoeding geeft, zal hij of zij het ene moment meer drinken dan het andere. Ook bepaalt hij of zij zelf wanneer het tijd is voor de volgende voeding. Voeding opdringen aan je kindje heeft vaak geen zin.

Als je kindje zich niet uit zichzelf meldt voor een voeding kan het verstandig zijn je kindje daarvoor wakker te maken. Ook komt het voor dat je kindje zich vaker meldt dan volgens gewicht en leeftijd te verwachten is. Als je dan je kindje in dit geval steeds voedt als je kindje daarom vraagt, kan hij of zij teveel voeding krijgen. Wanneer dat voorkomt is het goed om contact op te nemen met een zorginstantie bij je in de buurt.

Voeden op verzoek mag niet leiden tot over- of ondervoeding. Om je kindje voldoende rust te geven, dient er altijd een ruimte van twee tot drie uur tussen de voedingen te zitten. Voor het op de juiste manier geven van voeding aan een baby gelden een aantal algemene richtlijnen:

  • Je kindje krijgt de voeding vanaf de geboorte om de twee a drie uur, max 4 uur er tussen.
  • Je kindje geeft zelf aan wanneer hij honger heeft.
  • Je hoogt de voeding op tot een maximum van 150 ml voeding per kilo lichaamsgewicht. Richtlijn is om de hoeveelheid voeding per dag op te hogen met 10 ml. Dit kan ook minder zijn, gelet op het gewicht van je kindje.
  • Aan het einde van je kraamperiode krijgt je kindje zes tot acht voedingen per 24 uur. Deze hoeveelheid blijft gehandhaafd tot nader overleg met je zorginstantie.

Je kindje valt na de geboorte ongeveer 7% van het geboortegewicht af. In de meeste gevallen heeft je kindje na veertien dagen weer zijn geboortegewicht.

Wil je online advies & begeleiding over dit onderwerp?