Voeding bereiden

expatkraamzorg

Je kindje heeft nog onvoldoende weerstand tegen ziektekiemen opgebouwd en hij/zij is daardoor erg kwetsbaar. Daarom is hygiëne en het zorgvuldig werken bij het klaarmaken van de kunstvoeding van groot belang. Een aantal algemene richtlijnen:

  • Je moet goed je handen wassen voor het bereiden en het geven van de kunstvoeding
  • Je maakt op het aanrecht een schoon vlak wanneer je de kunstvoeding gaat bereiden. Je legt iedere dag een schone theedoek op het aanrecht waar je de flesjes klaarmaakt.
  • Flessen en spenen moeten goed schoongemaakt zijn alvorens je ze gebruikt. Voor het gebruik kook je de flessen en de speentjes uit. De flessen doe je 3 minuten in kokend water en speentjes 2 minuten.
  • Na de voeding spoel je het flesje en het speentje af met koud water dit omdat de eiwitten van de kunstvoeding stollen bij 40 graden Celsius en daardoor bacteriën kunnen achterblijven. Na het omspoelen met koud water maak je de flesjes schoon met een druppeltje Dreft en heet water met een speciale flessenborstel. Dit doe je ook met het speentje. Je hoeft in principe niet iedere dag de flessen en de spenen uit te koken. Het mag om de dag of om de twee dagen.
  • Op de verpakking van de voeding staat precies hoe je de verhoudingen zijn van de kunstvoeding en water. In Nederland mag men kraanwater gebruiken maar in het buitenland zou ik mineraalwater uit een fles gebruiken. Je hoeft het water niet eerst te koken.
Wil je online advies & begeleiding over dit onderwerp?