Aanleggen & Houdingen

Het is belangrijk telkens in een comfortabele houding te voeden. In de eerst week zullen jullie vooral aan elkaar moeten wennen, dat is best spannend en je zult je willen concentreren op het goed aanleggen. Je kan je kindje in verschillende houdingen aanleggen.  Kies een houding waarbij jij je het prettigst voelt. Als het goed gaat, ga je vanzelf ook andere houdingen vinden. Dus zoek een lekker plekje op de bank of een stevige stoel. Houd eventueel een stel kussens bij de hand, zodat je steun onder je armen hebt. Al deze houdingen hebben een eigen naam:

 • Madonna houding
  De Madonna houding is eigenlijk de meest bekende houding. Ga goed rechtop zitten in een stoel of bank of bed met kussens in je rug zorg dat je kindje met zijn buikje op jou buik ligt en het neusje van je kindje op tepelhoogte. Zo kan de baby goed de tepel pakken met een “grote hap”. Probeer je schouders te laten zakken en je kindje zijn hoofdje goed in jou elleboog holte laten liggen. Zie tweede tekening hierboven.
 • Doorgeschoven Madonna houding
  De doorgeschoven Madonna houding is eigenlijk hetzelfde als de Madonna houding, De houding voor je kindje is hetzelfde alleen houdt jij je kindje anders vast. Het hoofdje rust nu niet in de holte van je elleboog maar je ondersteund met je andere hand het hoofdje. Zie eerste tekening hierboven.
 • Rugby houding
  Dat is een hele andere houding dan de Madonna houding. Je houd je kindje vast als een “rugbybal”onder je oksel zit zijn buikje, tegen je zij aangedrukt en je ondersteund het hoodje met je hand en de beentjes van je kindje liggen “om”je rug heen. Zie derde tekening.
 • Biological nurturing
  Ga lekker onderuit op de bank liggen. Leg je baby met z’n buikje op je  buik. Met je handen kun je hem wat ondersteunen en zo nodig voorkomen dat hij van je afglijdt. In deze positie kan je baby gemakkelijk zijn eigen natuurlijke gedrag volgen en je zult zien dat je baby in staat is zelfstandig je borst te vinden. Laat hem rustig zijn gang gaan hoe minder je stuurt en begeleidt, hoe beter het is.
 • Liggend voeden
  Liggend voeden is handig omdat je dan ’s nachts zonder al te veel inspanningen je baby kkunt aanleggen. Ook als je overdag een rustmoment nodig hebt, kun je tijdens het voeden zelf gaan liggen. Je gaat zelf op je zij liggen linker of rechter zij. Je legt je kindje ook op zijn/haar zijtje met het neusje op tepelhoogte. Zijn/haar buikje moet naar jou buik gedraaid liggen.

Ik kan je heel veel informatie en begeleiding aanbieden op het gebied van houdingen bij het geven van borstvoeding.

Wil je online advies & begeleiding over dit onderwerp?