Urine & Ontlasting

expatkraamzorg - urine en ontlasting

De urine en ontlasting is een belangrijk meetpunt om te zien hoe het met de pasgeborene gaat! Bij je pasgeboren kindje is de urine vaak erg geconcentreerd en de ontlasting is de eerste dagen erg taai en donker van kleur deze ontlasting is van het vruchtwater en heet meconium.

Wanneer de voeding van je kindje meer en meer wordt verandert ook de kleur van de urine en ontlasting. De urine zal steeds lichter en helderder worden en de luiers zullen zeker zwaarder aan gaan voelen. Bij de ontlasting verkleurd het meconium naar bruine ontlasting, overgangsontlasting,  en na een paar dagen zal de ontlasting geel zien met stukjes erin. Dat is normale ontlasting voor je kindje.

Bij kunstvoeding is de ontlasting vaak wat breiig en bij borstvoeding krijg je spuitluiers. Dat is geen diarree en helemaal normaal bij borstvoeding. In de eerste dagen zullen niet alle luiers vies zijn. Naarmate de voeding toeneemt zal de urine en de ontlasting ook toenemen. Vaak zullen aan het einde van de kraamperiode de luiers erg vol en zwaar aanvoelen dat is heel goed.

Wanneer je borstvoeding geeft zal na een aantal dagen wanneer je borstvoeding op gang is iedere luier een poepluier zijn.

Om te kunnen zien of je kindje heeft geplast in de eerste dagen na de bevalling heb je in de luiers een indicatie lijntje die verkleurd wanneer de baby geplast heeft. Erg handig!

Wil je online advies & begeleiding over dit onderwerp?