Slapen & slaaphouding

expatkraamzorg - slapen en slaaphouding

Je kindje kan na de geboorte best nog erg misselijk zijn. Tijdens de geboorte kunnen ze namelijk vruchtwater inslikken waar ze erg misselijk van kunnen zijn en ook van de geboorte zelf.

Na de geboorte leg je je kindje dan ook op de zij in de wieg, dit vanwege eventueel overgeven. Na 1 a 2 dagen mag je kindje op zijn ruggetje liggen. Dit is het protocol in Nederland. Ze hebben dit protocol gemaakt vanwege wiegendood. Dus rugligging is het advies bij het slapen van je baby.

Pas wel op dat je je kindje niet elke keer in dezelfde houding in de wieg legt dit vanwege het afvlakken van het hoofdje. De beenderen van de schedel zijn nog erg zacht en nemen snel de vorm aan van de ligging. Pas daarom wisselligging toe. Wanneer je je kindje bijvoorbeeld na het voeden naar de rechter kant laat kijken dan laat je je kindje na de volgende voeding naar de linker kant kijken.

Je mag je kindje tot aan de kin strak toedekken met een lakentje en een dekentje. Je maakt het wiegje of het ledikantje vanaf het voeteneinde op zodat de baby niet onder de lakens kan zakken.

Laat je kindje in de eerste weken niet in een té grote ledikant slapen. Ze hebben immers negen maanden in je buik opgevouwen gezeten en weten niet wat ze moeten doen wanneer er zoveel ruimte om hen heen is. Gebruik eventueel de wandel-wagenbak als wiegje voor de eerste weken. Dit kan je ook gebruiken wanneer je wieg wat groot is.

Wil je online advies & begeleiding over dit onderwerp?