Navelverzorging

Expatkraamzorg - navelverzorging

Wanneer je kindje is geboren wordt vlak na de geboorte de navelstreng doorgeknipt. Vanaf dit moment moet je kindje het zelf gaan doen.

Om het bloeden te stelpen wordt er een navelklem geplaatst op de navelstreng. Deze klem zal een aantal dagen blijven zitten bij de baby. Het is niet zo een fijn gezicht en zit in het begin van de verzorging van je kindje behoorlijk in de weg.

Als je kindje net is geboren ziet de navelstreng er nog erg glazig. Al heel snel droogt de navelstreng uit en verkleurd de navelstreng donker. Ook kan het rond het naveltje zelf een beetje rood gaan zien. Met het uitdrogen van de navelstreng kan er ook een nare geur van de navelstreng afkomen. Dat is normaal.

Het beste is om de navelklem onder het luiertje te doen. Zorg er wel voor dat er een vingerdikte ruimte tussen de luier en de navelstreng zit.

Binnen de kraamtijd valt de navelklem er vanzelf af. Het naveltje kan dan wat rood zien en een beetje “prutten”. Dat is allemaal normaal en trekt vanzelf bij. Wanneer het naveltje blijft bloeden neem dan contact op met de huisarts of gynaecoloog.

Wil je online advies & begeleiding over dit onderwerp?