Kleur van huid

Expatkraamzorg - baby & kleur van huid

Je kindje zal met een roze huidskleur ter wereld komen, maar dit blijft niet altijd zo mooi roze. Omdat jou borstvoeding nog op gang moet komen krijgt je kindje in eerste instantie nog niet voldoende vocht binnen. Daardoor kan je kindje tussen de 2e en 7e dag wat geel gaan zien.

De gele kleur komt doordat er  heel veel rode bloedlichaampjes van de moeder in de bloedsomloop van je kindje bevind. Je kindje gaat die bloedlichaampjes afbreken, maar het levertje van je kindje functioneert nog niet volop. De afvalstoffen (bilirubine) van de afbraak van de rodebloedlichaampjes blijft in het bloed wat de gele verkleuring in de huid veroorzaakt. Bij de meeste babytjes komt dit voor. Zodra de borstvoeding goed op gang is en de baby voldoende vocht binnen krijgt zal de gele verkleuring vanzelf verdwijnen. Dit kan 10 to 14 dagen duren.

Je dient contact op te nemen met je huisarts of gynaecoloog wanneer:

  • de baby heel erg geel gaat zien;
  • het oogwit geel kleurt;
  • de huid bijna een oranje verkleuring krijgt;
  • de baby erg sloom is tijdens het drinken en
  • daarnaast veel slaapt en moeilijk wakker te krijgen is.

Mogelijk moet dan de bilirubine gehalte van je kindje geprikt worden en moet hij/zij onder een ultra violet lamp liggen in het ziekenhuis. Ultra violet straling helpt het afbreken van de rode bloedlichaampjes in de huid.

Fabel: Veel oma’s en over-groot-oma’s zullen zeggen dat je je kindje dan achter het raam in het licht moet zetten en dat dan het gele wegtrekt. Helaas is dat niet het geval want de uv straling komt niet door het glas binnen.

Wil je online advies & begeleiding over dit onderwerp?