Gewicht

Expatkraamzorg - baby & gewicht

Het geboorte gewicht is het uitgangspunt voor de kraamperiode hoe het gaat met je kindje. Wanneer je kindje is geboren heb je zijn/haar geboorte gewicht. En dit is het gewicht waarvan we uitgaan.

Je kindje kan tot 10% van zijn geboortegewicht verliezen in de eerste 8 tot 10 dagen na de geboorte. Dit is heel normaal. Dit heeft te maken met het lozen van meconium (eerste ontlasting) en vocht (plassen).

Wanneer je tijdens je bevalling een infuus hebt gehad krijgt je kindje ook veel vocht mee van het infuus. Het op gang komen van de borstvoeding duurt ook een aantal dagen en daarom hebben babytjes van nature een buffertje meegekregen voor 48 uur na de geboorte. Dus schrik niet!

Wanneer de baby tegen de 7 a 8 % van zijn geboortegewicht afvalt moet je contact opnemen met je huisarts of gynaecoloog. Je kan dan bijvoorbeeld door bijvoeden voorkomen dat je kindje te veel afvalt. Overleg dit altijd eerst met de huisarts of gynaecoloog.

In de eerste dagen na de bevalling kan je erg bezig zijn met het gewicht van je kindje. Want het gewicht is een graadmeter hoe het met het kindje gaat. Volg je moederhart die zegt je namelijk heel veel.

Wil je online advies & begeleiding over dit onderwerp?