Aan- en Uitkleden

Expatkraamzorg - aan- en uitkleden baby

Wanneer je jouw kindje wilt aan- of uitkleden, zorg er dan voor dat de kamer lekker warm is. Het aan- en uitkleden van je kindje gaat niet altijd even makkelijk. Door het aankleden proberen ze instinctief hun armpjes en beentjes weg te trekken. Maar omdat je ze tijdens het aan- en uitkleden beperkt in hun bewegingen kunnen ze erg bewegelijk zijn en veel huilen. In feite snappen ze niet wat je met ze doet. Ook hebben ze vaak honger wanneer je klaar bent met het badje en je ze aan gaat kleden. Je zult merken dat ze op dat moment elke keer met hun handjes naar hun mondje gaan om op hun knuisje te sabbelen. Ook dat maakt het aan en uitkleden niet makkelijk maar…..blijf rustig!

Bij het aankleden trek je de kleertjes eerst aan over het achterhoofdje en dan over het gezichtje. Daarna stroop je de mouwtjes van het rompertje of het truitje van “binnenuit” op en pak je het handje door het armsgat. Soms moet je wat steviger het handje of het voetje pakken. Je hoeft niet té voorzichtig te zijn want je kindje is ontzettend sterk en kan nu nog niets breken omdat alle botjes nog erg soepel zijn. Wanneer je een “boxpakje” of een pakje aan een stuk moet aantrekken dan is het handig om je kindje zoveel mogelijk op het aankleedkussen te “rollen” van links naar rechts.

Het uitkleden gaat over het algemeen wat makkelijker. Je hoeft vaak alleen maar aan het mouwtje te trekken bij het polsje en je zult zien dat je kindje vanzelf zijn armpje naar binnen trekt. Daar begin je dan ook mee en vervolgens trek je het truitje over het gezichtje heen uit.

Wil je online advies & begeleiding over dit onderwerp?